неделя, 21 юли, 2024 година.

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон германският канцлер Олаф Шолц определи оказаната до момента подкрепа на Украйна със системи за противовъздушна отбрана като „важна стъпка“, предаде ДПА.

В същото време той подчерта перспективата за предоставяне на допълнителна помощ. „Според мен този процес не е завършен“, каза днес Шолц преди срещата си с украинския президент Володимир Зеленски.

Преди началото на срещата на върха на НАТО вчера Съединените щати, Германия и други съюзници бяха обещали на Украйна пет системи за защита от руски въздушни удари. Киев поиска седем допълнителни системи през април, така че нуждите му все още не са покрити, отбелязва ДПА.

Берлин вече достави три системи „Пейтриът“ и разчита, че и други държави от НАТО ще последват примера му. „Германия направи голяма крачка, за да насърчи другите да осъзнаят, че това е необходимо“, подчерта Шолц. „Можем спокойно да кажем: „Без водещата роля на Германия тази стъпка нямаше да бъде направена сега“, добави той.

Шолц подчерта също, че смята за достатъчна перспективата за присъединяване на Украйна към НАТО, която трябва да бъде изложена в съвместна декларация на 32-те страни членки на алианса.

Той е сигурен, че това „ще осигури на Украйна и онази степен на яснота, от която се нуждае, за да може да разчита на нея“, каза той. „И затова вярвам, че това ще бъде голям успех и знак за единство“, добави той.

В декларацията на НАТО, която все още не е финализирана, процесът на присъединяване на Украйна ще бъде описан като „необратим“, каза Шолц.