понеделник, 20 май, 2024 година.

Шри Ланка ще изпрати делегация от свои високопоставени представители в Русия, за да разследва съдбата на стотици граждани на островната държава в Индийския океан, за които има информация, че се сражават за Москва на фронта в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министър в Шри Ланка от днес.

Обект на руски кампании в социалната платформа „Уотсъп“ (WhatsApp) стават бивши военни от Шри Ланка, на които са обещавани примамливи заплати и руско гражданство, каза министерството на отбраната на Шри Ланка, като предупреди съгражданите си да не се оставят да бъдат подмамени, посочва Ройтерс.

Граждани на Шри Ланка връщат в съобщение в платформата телефонния си номер на посредници, които се заемат с оформяне на документацията и резервиране на самолетни билети, описва агенцията, като пояснява, че мнозина откликват на руските кампании за набор на армейски кадри на фона на финансовата криза в азиатската държава.

Кризата в Шри Ланка е най-острата от седемдесет години насам, като бедността се е увеличила двойно в сравнение с показателите отпреди пандемията от КОВИД-19. В тези условия стотици хора са принудени да емигрират, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец властите в Шри Ланка са започнали разследване в резултат на информациите, че хора от страната, предимно с военно обучение, са били прехвърляни нелегално през границите, за да стигнат до фронта в Украйна и да се сражават за Русия, заяви външният министър на Шри Ланка без портфейл (извън редовния кабинет) Тарака Баласурия.

„Първостепенната задача е да уточним колко души са в Русия. По неофициални данни между шестстотин и осемстотин граждани на Шри Ланка се намират там“, каза Баласурия пред представители на медиите.

Ройтерс отбелязва, че до този момент от руското посолство в столицата на Шри Ланка – Коломбо, не са отговорили на запитването за коментар по случая. Властите в азиатската страна са получили 288 оплаквания от роднини на нелегални емигранти, които са заминали да се сражават за Русия на фронта в Украйна. Арестувани са седем души, включително и пенсиониран генерал-майор, свързан с търговия на хора, информира местното министерство на отбраната.

През 2009 г. Шри Ланка успя да сложи край на продължилата 29 години гражданска война между правителствените сили и сепаратисткото движение „Тигри за освобождение на Тамил Илам“ (Тамилските тигри). След края на конфликта много граждани на Шри Ланка се уволниха от армията, припомня АП.