четвъртък, 23 май, 2024 година.

Сътрудничеството между Москва и Пекин е стабилизиращ фактор за света, изтъкна руският президент

Сегашните отношения между Китай и Русия не са постигнати лесно и трябва да бъдат съхранявани и от двете страни, заяви днес китайският лидер Си Дзинпин на среща в Пекин с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс, като се позова на китайски държавни медии.

Китай винаги ще бъде добър съсед, приятел и партньор на Русия, каза председателят Си Дзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия и БТА.

Китай е готов да си сътрудничи с Русия в името на развитието и обновлението на двете страни, както и за постигането на справедливост в света, изтъкна китайският президент.

Москва и Пекин натрупаха солиден опит на практическо сътрудничество помежду си, заяви Владимир Путин на Си Дзинпин в Пекин, предадоха днес руски новинарски агенции.

Сътрудничеството между Русия и Китай не е насочено срещу някоя друга сила и е стабилизиращ фактор за света, каза още руският президент, цитиран от новинарската агенция РИА Новости.

Си Дзинпин посрещна днес Владимир Путин, който започна своето двудневно посещение в Китай, предаде Асошиейтед прес.

Путин пристига в Китай в момент, в който руските сили предприеха нова офанзива в Украйна, като посещението му в Пекин подчертава близките отношения между него и китайския лидер.

Путин бе посрещнат от председателя Си с военни почести в Дома на народните събрания в Пекин.

Си поздрави Путин за избирането му за пети мандат като президент на Русия и обърна внимание на факта, че Москва и Пекин отбелязват 75 години от установяването на дипломатически отношения между бившия Съветски съюз и Китайската народна република.

Русия и Китай планират да задълбочат сътрудничеството в енергийния сектор, както във въглеводородите, така и в мирната ядрена енергия, отбеляза още Путин.

„Естествено, по време на преговорите беше обсъдена подробно темата за сътрудничеството в енергетиката, която се развива с високи темпове, това е една от нашите приоритетни области за задълбочаване на работата в областта на енергийното взаимодействие. Руско-китайското взаимодействие в енергийния сектор не се ограничава само до въглеводородите, засилва се сътрудничеството в областта на мирния атом“, каза Путин.

„Току-що проведените преговори показаха голямото значение, което както Москва, така и Пекин отдават на развитието и укрепването на руско-китайското всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие, несъмнено служи като пример за това как трябва да се изграждат връзките между съседните държави”, добави Владимир Путин.