четвъртък, 23 май, 2024 година.

В Пекин председателят на Китайската народна република Си Цзинпин посрещна с почести президента на Русия Владимир Путин на първото му посещение зад граница през новия му мандат в Кремъл.

Каква е визията на Си и Путин за „новата ера“ на стратегическо партньорство?

75 години след установяването на дипломатически отношения между Москва и Пекин двамата лидери се зарекоха да задълбочат всеобхватното си стратегическо партньорство и се обявиха срещу по-нататъшна ескалация на войната в Украйна.

В съвместното си изявление Си Цзипин и Владимир Путин отбелязаха, че е необходимо да се спрат всички действия, които допринасят за продължаване на бойните действия. Посланието им недвусмислено е насочено към Запада, който според Москва предизвиквал войната.

Си и Путин приветстваха отношенията между Китай и Русия като „стабилизиращ фактор в свят на хаос“

Си Цзинпин заяви, че позицията на Китай остава непроменена – възможно най-скорошно прекратяване на бойните действия, спазване на суверенитета и териториалната цялост на всички страни и съобразяване с условията за сигурността на всички:

„Единодушни сме, че правилната посока е намирането на политическо решение на украинската криза. Китай е за възможно най скорошно възстановяване на мира и стабилността на Европейския континент и ще играе конструктивна роля докрай. Шон тан чуй ме“, каза Цзинпин.

„Признателни сме на нашите китайски приятели и колеги за инициативите им за решаване на този проблем“, каза руският президент.

Путин от своя страна подкрепи Си в борбата със Съединените щати за надмощие в Азиатско-тихоокеанския регион, заявявайки, че затворените военни съюзи там са вредни.

В изявлението си руският и китайският лидер обявиха, че заедно ще бранят принципите на справедливостта и демокрацията и световния ред, отразяващ многополюсните реалности. И критикуват Съединените щати за нарушаване на стратегическия ядрен баланс и за глобализиране на противоракетната им отбрана.

За разлика от това руско-китайското сътрудничество в отбранителния сектор подобрявало регионалната и глобалната сигурност, стана ясно от изявленията на двамата лидери.