сряда, 19 юни, 2024 година.

В интервю за БТА журналистката от швейцарския ежедневник „Нойе цюрхер цайтунг“ Мерет Бауман, кореспондентка на вестника за Австрия и държавите от Вишеградската четворка, която от години следи политическото развитие в този район на Европа, даде интервю за БТА за следизборната политическа ситуация в Австрия в контекста на европейската.

Историческата победа за Австрийската партия на свободата на европейските избори, предсказана от всички социологически проучвания, беше облагодетелствана отчасти от факта, че предвид парламентарните избори, които ще се състоят наесен, най-важните теми на предизборната кампания не бяха европейски, а по-скоро национални, коментира Бауман. Кампанията на партиите засегна и въпроси на миграцията, войната в Украйна и неутралитета. А освен това вече е избледнял „ефектът Ибиса“, скандал с Партията на свободата, който преди пет години предизвика правителствена криза и съвпадна по време с европейските избори.

В европейския следизборен контекст днес трудностите на управляващите австрийски партии, Народната и на Зелените, не са изключение, продължава Бауман, такова е развитието и в Германия, където социалдемократите не успяха да се сплотят и под ръководството на новия партиен лидер.

Новият състав на австрийските евродепутати също е в съответствие с европейските тенденции, изместването вдясно се наблюдава и в други европейски държави, заключава Бауман.