неделя, 21 юли, 2024 година.

Организаторите на кампания в Словакия за набиране на средства за закупуване на боеприпаси за Украйна заявиха днес, че искат да съберат един милион евро, независимо от отказа на своето правителство да изпрати военна помощ на съседната държава, предаде Франс прес.

Хиляди хора вече са събрали 575 000 евро за тази кампания за групово финансиране от понеделник, когато организацията „Мир за Украйна“ стартира инициативата си.

Откакто дойде на власт миналата година, словашкият премиер Роберт Фицо прекрати военната помощ за Украйна и призова за мирни преговори с Русия.

„Ние, народът на Словакия, искаме и можем да помогнем“ на Украйна, каза пред АФП Зузана Изсакова, представител на инициативата, и добави: „Искаме да покажем, че не само правителството и Роберт Фицо решават този въпрос“.

Организацията планира да предаде събраните средства на международен проект за закупуване на боеприпаси за Киев, иницииран от Чехия.

Чешкият премиер Петър Фиала заяви вчера, че 20 държави вече са обещали да финансират закупуването на 500 000 снаряда за Украйна извън Европа. Словашкото правителство не се е присъединило към чешкия проект, посочва АФП.

Мариан Кулих, друг представител на „Мир за Украйна“, обясни, че словашката инициатива е предизвикана от несъгласие с позициите на правителството по отношение на Украйна.

„Убедени сме, че много хора в Словакия не се идентифицират с отхвърлянето на проекта на чешкото правителство“, каза Мариан Кулих.

Според Изсакова организацията ѝ иска да събере сумата от един милион евро, каквато беше предложена от правителство на Словения за чешката инициатива миналия месец.