петък, 14 юни, 2024 година.

Словенците подкрепиха на референдуми преференциалния вот на парламентарни избори, доброволната асистирана смърт и регламентирано отглеждане и използване на марихуана, съобщи вчера националната телевизия РТВ Сло на сайта си.

Словенските гласоподаватели имаха възможност да изразят мнението си на три консултативни референдума с четири въпроса, провели се заедно с евровота в неделя.

Най-убедителна подкрепа получава въвеждането на преференциалния вот на парламентарни избори – 70,83 на сто от участвалите в референдума са „за“, а 29,17 на сто – „против“, сочат данните след преброяването на почти всички гласове.

66,64 процента гласуваха в подкрепа на отглеждането и преработката на канабис за медицински цели, а 33,36 на сто гласуваха „против“.

Правото на помощ при доброволно прекратяване на живота бе подкрепено от 54,86 на сто от гласувалите, а 45,14 на сто са „против“.

Отглеждането и притежанието на канабис за ограничена лична употреба се подкрепя от 51,55 процента от гласувалите, а против са – 48,45 на сто.

След като повечето от гласовете на консултативните референдуми бяха преброени, вицепремиерът Лука Месец обяви в неделя, че процедурите за изпълнение на волята на гласоподавателите ще започнат незабавно, въпреки че могат да възникнат проблеми по някои въпроси, например осъществяването на преференциалния вот, тъй като такава промяна изисква подкрепа от мнозинство от две трети в парламента.

По отношение на отглеждането и преработката на канабис за медицински цели преди референдума се появи неофициална информация, че законът вече е подготвен в Министерството на здравеопазването, но временно е бил замразен.

Тъй като резултатите от другите два въпроса са доста близо до 50-те процента, дебатите по тях ще продължат.