петък, 12 юли, 2024 година.

Словения ще купи леки танкове с осем колелета от финландската компания „Патрия“ (Patria) до края на годината, обяви днес словенският премиер Роберт Голоб, който участва в срещата на върха на НАТО в Ню Йорк, съобщи словенският сайт „24ур“.

„Процесите вътре във войската и министерството на отбраната, които продължават почти две години, доведоха до избор – фаворитът ни, най-изгодният доставчик е финландската компания „Патрия“, отбеляза Голоб, който разговаря вчера за сделката с финландския президент Александър Стуб.

Голоб допълни, че преговорите между двете страни все още текат. По думите му споразумението предвижда плащането да се осъществи непосредствено между министерствата на отбраната на двете страни, за да бъде „всичко възможно най-прозрачно“.

„С това по някакъв начин ще премахнем и петното ​​в отношенията с Финландия заради минали покупки от този производител, който се наложи с оборудването си във всички мисии на НАТО, но най-вече във финландската армия. Вярвам, че покупката ще е подходяща и за словенската армия“, каза Голоб.

Словения купува леките танкове след като правителството на Голоб реши да се оттегли през септември 2022 г. от споразумението за купуване на германски бронетранспортьори „Боксер“ в рамките на Организацията за съвместно сътрудничество в областта на въоръжението (OCCAR), сключено при предишното правителство. Страната ще използва новите леки танкове, за да създаде средна батальонна бойна група, за която се е ангажирала в рамките на НАТО.

Укрепването на отбранителните способности и разходите за отбрана също беше една от централните теми на срещата на лидерите във Вашингтон.