петък, 14 юни, 2024 година.

Властите на Словения ще отделят 2,5 милиона евро като хуманитарна помощ за жителите на ивицата Газа, се посочва в съобщение, публикувано във вторник на уебсайта на словенското правителство, предаде СТА.

„Правителството на Словения реши да отпусне допълнителни два и половина милиона евро чрез различни програми на ООН за предоставяне на незабавна хуманитарна помощ на палестинския народ“, заяви премиерът Роберт Голоб. Той участва в международна конференция на високо ниво в Йордания за оказване на хуманитарна подкрепа на населението на ивицата Газа.

Както посочва СТА, властите на страната ще дарят 1 милион евро на Агенцията на ООН за помощ и работа за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA). Друг 1 милион ще бъде отпуснат на Световната продоволствена програма на ООН, а 500 хиляди евро ще бъдат отпуснати на словенски организации, участващи в хуманитарни програми в зоната на конфликта в Близкия изток.

На 4 юни депутатите от парламента на Словения гласуваха за признаването на Палестина като независима държава. Според министър-председателя на републиката Роберт Голоб по този начин словенските власти дават надежда на жителите на Западния бряг и Ивицата Газа. Външният министър на страната Таня Файон заяви, че Словения ще продължи отговорно и последователно да се стреми към мир в Близкия изток и мирно съжителство на израелци и палестинци.