понеделник, 15 април, 2024 година.

Служители от обществените библиотеки и музеите в цяла Румъния започнаха предупредителна стачка, предават местните медии. Днес те носят бели ленти на работните си места, някои от тях носят и надписи „Културата не е лукс“, „Без музеи, без бъдеще“, „Без музеи сме бедни“, „Културата не е безплатна“, „Културата заслужава повече“.

”Днешният протест е първият в календара ни с акции. Кулминацията ще бъде с обща стачка през втората половина на май и протест в Международния ден на музеите и Нощта на музеите на 18 май”, заяви Михаела Симион, музеограф в Националния исторически музей на Румъния, цитирана от радио Europa FM.

Недоволните служители настояват за 20-процентно увеличение на заплатите, което по думите им ще ги доближи до техните колеги в мрежите на училищните библиотеки или университетските музеи.

Те твърдят, че този процент е бил договорен с Министерството на културата, но след това нищо не се е случило.

“Всички срещи, които имахме с представители на правителството, не доведоха до решаване на проблемите ни. Имахме само обещания, а срокът, който беше 1 април, изтече”, обясни лидерът на синдикалната федерация за култура и преса “Културмедия” от Окръжна библиотека „Октавиан Гога“ в Клуж Марта Гросу в интервю за радио Клуж.

Недоволните настояват за разпределяне на бюджет от 0,9 от БВП за културния сектор, за ежегодно индексиране на заплатите на персонала спрямо инфлацията, за финансова компенсация за работа, извършена в събота и неделя, но също и на официални празници, за единен колективен трудов договор за музейни институции и библиотеки.