понеделник, 17 юни, 2024 година.

Специален пратеник на индийската информационна агенция Прес Тръст ъв Индия (ПТИ) посети София по покана на БТА, за да отрази парламентарните избори в България, както и вота за Европейски парламент.

ПТИ днес публикува материал на журналистката Адити Кхана, която проследи изборния процес и разговаря с индийския посланик в България Н. Пр. Санджай Рана.

„Тази година е белязана от факта, че се произвеждат най-много демократични избори по света, а вчера приключи четиридневният изборен процес в 27-те страни членки на ЕС, като близо 450 млн. граждани дадоха гласовете си за 720-те членове на Европейския парламент”, пише Кхана. „Това се случва малко след като приключиха гигантските общи парламентарни избори в Индия и в деня, в който Нарендра Моди положи клетва за трети мандат премиерски мандат. Изборите за европейски парламент са вторите по големина след тези в Индия”, се казва още в статията.

В България освен вота за 17 места в европарламента се произведоха и избори за 240-членното Народно събрание. Кандидатите и за двата законодателни органа се избираха чрез полупропорционална система, като гласоподавателите имаха възможност да гласуват с хартиена бюлетина или с машина, пише специалният пратеник на ПТИ в София.

„Сред българските избиратели се усеща голяма изборна умора, понеже те гласуваха за парламент за шести път от 2021 г. насам. Това се дължи на факта, че нито едно от разклатените коалиционни правителства през този период не успя да оцелее в продължение на един пълен четиригодишен мандат“, коментира Кхана.

В материала на индийската журналистка се цитира коментар на президента Румен Радев относно перспективите за съставяне на кабинет.

„Дали и при какви условия ще има правителство зависи изцяло от партиите и се надявам да са си научили урока – тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред собствените и партийните интереси“, каза вчера Радев пред журналисти, след като гласува в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“. „Това е гаранцията да имаме стабилно управление. Очаквам да има конкретни стъпки в тази посока“, допълни българският държавен глава.

След приключването на изборния процес, специалният пратеник на ПТИ в София се срещна с посланика на Индия в България – Н. Пр. Санджай Рана. Той каза, че предварителните резултати от преброяването на гласовете говорят за фрагментиран мандат. „Този път обаче се надявам, че ще бъде много по-ясен и че бързо ще се сформира коалиция. Това ще даде тласък и на отношенията между нашите страни“, подчерта ръководителят на индийската дипломатическа мисия в България.

Той е установил, че избирателите в страната са силно впечатлени от индийския избирател, коментира индийската журналистка. „Хората тук също са изненадани колко бързо се формират коалициите в Индия и колко стабилна е нашата политика… Надяваме се, че изборите тук и наскоро приключилите избори в Индия ще дадат голям тласък на нашия двустранен обмен и сътрудничество“, подчерта посланик Рана в интервюто си за ПТИ.