сряда, 21 февруари, 2024 година.

Одобряването на законопроект за увеличаване на възрастта на наетите войници в руската армия до 70 години едва ли ще повиши боеспособността ѝ. Това предположение изказа британското министерство на отбраната в социалната мрежа „Екс“, цитирано от Укринформ.

Русия предложи със закон да бъде повишена възрастта на наетите по договор военнослужещи до 65 години и до 70 години за офицерите. Новата възрастова граница трябва да важи и за наетите преди юни 2023 г.

Според експерти от британското разузнаване този закон значително ще увеличи сегашната възрастова граница от 51 години за по-ниските чинове и вероятно ще удължи продължителността на договорите им с армията.

Средната продължителност на живота за мъжете в Русия през 2021 г. беше 64.2 години преди началото на руската инвазия в Украйна, показват данните от уебстайта „Уърлд дейта“. Ето защо новата възрастова граница за тези мъже може да означава доживотен договор.

“Въпреки че тази мярка вероятно ще намали нуждата от допълнителна мобилизация увеличаването на броя на военния персонал на възраст над 51 г. едва ли ще повиши бойната ефективност на Русия, особено при активни военни действия”, се казва в доклада на британското разузнаване.

В по-ранни доклади британското разузнаване отбеляза, че откриването на Институт за световна военна икономика и стратегия към Московското висше училище по икономика показват по-близко сътрудничество между руския академичен и отбранителен сектор.