четвъртък, 18 април, 2024 година.

„Сърбия чака възможност, за да ни нападне“, заяви премиерът на Косово Албин Курти в интервю за британския вестник „Телеграф“, цитирано от „Коха диторе“.

Косовският премиер каза в интервюто си, че докато присъствието на войски на НАТО е „значително“ в северната част на Косово, където има сръбско мнозинство, като цяло то „не се е увеличило много и присъствието (на силите на НАТО в Косово – КейФОР) е символично“. Според косовския премиер „символичното“ присъствие на НАТО в Косово не би било достатъчно, за да се предотврати евентуално нападение от страна на Сърбия, отбелязва косовското издание.

По тази причина, според косовския премиер, Великобритания трябва да изпрати още сили в Косово, за да предотврати война на Западните Балкани.

„Великобритания е част от НАТО и действа и оперира като такава. Мисля, че трябва да има повече сили на НАТО в Косово“, заяви Курти. Той допълни, че „може да трябва НАТО да се ангажира повече с Косово както във военен аспект, така и в политически“.

Тези изявления на Курти идват след като сръбският президент Александър Вучич намекна, че ще се опита да си възвърне Косово, като каза, че „Сърбия ще изчака най-добрия възможен момент и ще се възползва от случая“, отбелязва „Коха диторе“.

Косовският премиер подчерта, че Сърбия има 48 бази по границата с Косово, от които 28 са военни, а 20 бази са на жандармерията. Той описа сръбския президент като „малкия Путин“ и каза, че Вучич има свои собствени стремежи да нападне Косово.

Курти каза, че няколко пъти е искал от Брюксел силите на НАТО в Косово да бъдат увеличени, като е отправил това искане и преди руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., и след нападението в северното косовско село Банска през септември 2023 г.

През септември косовски полицай и трима сръбски въоръжени мъже бяха убити при престрелка, след като около 30 маскирани мъже откриха огън по полицейски патрул близо до косовското село Банска.

200 британски военни бяха изпратени след нападението в Северно Косово като подкрепление към вече разположените там 400 британски войници на КейФОР с цел деескалация на напрежението.

Според информация на вестник „Коха диторе“ впоследствие допълнителните британски войски са напуснали страната, а силите на НАТО в Косово наброяват 4500 души.

След нападението в Банска председателката на Комисията за външни работи към британския парламент Алиша Кърнс обвини Запада, че се проваля в това да защити Косово от сръбската и руската агресия и призова британското правителство да се погрижи „на Балканите да не бъде приета политика с център Белград“.

„Поради заплахите към нас от страна на Сърбия и поради връзките ѝ с Кремъл, ако имаме повече капацитет и способности за нашата армия и полиция и повече войски на НАТО (в Косово), това би повишило сигурността на нашата страна и нашия регион“, каза Курти.

„Вярвам, че докато Сърбия не признае Косово, докато Сърбия поддържа 48 оперативни бази около нашата страна и докато Сърбия е близък съюзник на Кремъл, трябва да има повече капацитет от наша страна и повече войски на НАТО“ в Косово, допълни косовският премиер.

По негови думи Косово вече изразходва повече от два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, като по този начин изпълнява целта на НАТО, която много държави членки на Алианса не изпълняват.

Курти разказа за времето, прекарано в затвора в Липян (Липлян) и Пожарец (Пожаревац) от 1999 г. до края на 2001 г., когато е бил изтезаван от сръбския режим. По това време Вучич беше министър на информацията, припомня „Коха диторе“.

„Той (Вучич) все още е на власт, а аз станах премиер, но нямам омраза към сърбите. Но се надявам обаче Сърбия да промени позицията и подхода си към Косово, за да нормализираме отношенията си. Вярвам в справедливостта без отмъщение. Не вярвам в отмъщението. Ако има отмъщение, тогава не може да има справедливост“, каза Курти.

В отговор на коментарите на Курти говорител на Министерството на отбраната на Великобритания каза, че Великобритания продължава да оказва активна подкрепа за суверенитета и независимостта на Косово и че играе ключова роля в запазването на стабилността на Западните Балкани.

„Войските на Великобритания в момента са разположени като част от мироопазващата мисия на НАТО в Косово от 4000 души. Мисията допринася за запазването на среда на сигурност и свобода на движение за всички общности в Косово“, каза говорителят, цитиран от „Коха диторе“.