четвъртък, 18 април, 2024 година.

Гражданската инициативата „ПроГлас“ приветства решението на парламентарната опозиция, че честни и свободни избори в Сърбия не са възможни при съществуващите условия и оцени, че „властта не приема свободни избори“, съобщи белградската агенция Бета.

Тази инициатива се мотивира, че минималните изборни условия включват преразглеждане на избирателния списък, елементарен медиен плурализъм в обществените медии и провеждане на всички оставащи местни избори в един ден.

„Като отхвърлиха минималните изборни условия, предложени от коалициите „Сърбия срещу насилието“ и НАДА, властите показаха, че не приемат свободни избори, които биха позволили равноправно участие на всички политически актьори и които биха представлявали истински израз на народната воля“, се казва в декларация на „ПроГлас“.

От инициативата заявиха, че с това действие властите задълбочават сериозната политическа криза в Сърбия, която продължава няколко месеца, причинена от „драматичните нередности“ на изборите, проведени на 17 декември 2023 г., на които станаха свидетели както местната, така и международната общественост .

„ПроГлас“ призова всички политически организации, граждански групи и личности да се включат в борба за свободни и демократични избори.

На 17 декември 2023 г. Сърбия гласува на предсрочни парламентарни избори, както и на местни избори в Белград и още 64 града и общини. В сръбската столица се налага повторение на местните избори, тъй като опитите да бъде конституиран градският съвет завършиха без успех.