понеделник, 17 юни, 2024 година.

Председателят на парламента на Република Северна Македония Африм Гаши се е срещнал с посланикът на САЩ в Скопие Анджела Агелер, съобщават от пресслужбата на парламента в Скопие. На срещата Агелер е посочила, че парламентът е една от най-важните институции в страната и е изразила задоволството си, от успешно проведените президентски и парламентарни избори в страната.

„Заедно подчертахме взаимната воля и ангажираност за задълбочаване на отличните двустранни отношения, както и очакванията за продължаване на провеждането на реформите в страната с цел върховенство на закона, реформите в съдебната система, както и борбата с корупцията и престъпността“, се казва в изявление от кабинета на Гаши.

Според съобщението Агелер е изразила готовността на Съединените щати да задълбочат двустранните отношения между двете държави и е подчертала очакванията за продължаване на прилагането на реформите в страната, като добро върховенство на закона, реформи в съдебната система и борбата с корупцията и престъпността.

В разговора, Африм Гаши е подчертал ролята на Република Северна Македония и САЩ в насърчаване на регионалната стабилност и сътрудничеството между страните от Западните Балкани. Той е информирал, че Парламентът на Република Северна Македония председателства Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и от 18 до 20 юни 2024 г. в Скопие ще състои 11-ата пленарна сесия на ПСЮИЕ, „което представлява още един знак за ангажимента на страната към задълбочаване на регионалното сътрудничество”, се казва в съобщението.