вторник, 5 март, 2024 година.

Европа има нужда от още една застраховка „Живот“, освен НАТО, заяви френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Франс прес, след среща с колегите му от Полша и Германия. Разговорите във формата на т.нар. „Ваймарски триъгълник“ следват скорошното изказване на бившия американски президент и настоящ кандидат за поста Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападне страни от НАТО, които не инвестират достатъчно в отбрана.

Според Сежурне, Европа има нужда от втора застраховка „Живот“, която да не замества и не противостои на НАТО. За френския първи дипломат това означава европейските страни в Алианса да подсилят собствената си отбранителна индустрия и да купуват от нея.

„Атлантическият алианс не е договор с охранителна фирма“, заяви от своя страна полският външен министър Радослав Сикорски.

В рамките на деня новият премиер във Варшава Доналд Туск най-напред посети Париж и се срещна с президента Еманюел Макрон, след което разговаря в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц. Основното послание след тези срещи, както и от тази на външните министри на трите страни, беше за подсилване на отбранителните способности в рамките на Европейския съюз.

Предизвикалите много коментари изказвания на Тръмп се случват и на фона на продължаващи спорове между републиканци и демократи, заради които е блокирана предложената от Джо Байдън бъдеща финансова помощ за Украйна. Преди 2 седмици лидерите на Евросъюза одобриха такава помощ за Киев – 52 милиарда евро през следващите 4 години.

Да се погрижим за сигурността на украинците означава да се погрижим за собствената си сигурност и да – имаме нужда от съюз в отбраната и сигурността, с общи покупки и обединение на силите ни, заяви след срещата в Париж германският външен министър Аналена Бербок.