сряда, 19 юни, 2024 година.

С изключение на социалдемократите управляващата коалиция в Естония е загубила. Това заяви в интервю за БТА, коментирайки резултатите от европейските избори в Естония Стефано Брагироли, доцент по европейски изследвания и ръководител на магистърската програма „Изследвания на Европейския съюз и Русия (EURUS)“ в Института за политически изследвания „Йохан Скайт“ към университета в Тарту. Партията на премиера Кая Калас – Партия за реформа, има значително намаляла подкрепа, но най-големият губещ е „Естония 200“. Това е либерална партия, част от управленската коалиция, получила подкрепа от около 2 %, което е екстремно ниско, отбеляза той.

Брагирови заяви, че сравнението на резултатите трябва да бъде направено с предишните Европейски избори, но в контекста на „Естония 200“ има повече смисъл да се направи с последните национални избори, където партията получи малко под 10 %, тоест има голям спад в избирателната подкрепа.

По думите му е вероятно да бъде поставен на дневен ред въпросът за лидерството на тази партия. Но не очакваме последствия що се отнася до правителството, добави той.

Когато става въпрос за резултатите от изборите виждаме, че управляващата партия на Кая Калас сега е трета партия. Това, което наблюдаваме е, че опозицията надделява. „Отечество“, която е на практика консервативна партия е първа и получава две места в европарламента. Втора са Социалдемократите, които също получават два мандата в Европейския парламент , коментира Брагироли.

Той посочи, че избирателната активност е доста консистентна с тази от предишните европейски избори. Малко под 40 % , което отново не е екстремно високо, но е това , което се очакваше в региона и Естония, каза Брагироли.

Очаквани резултати или изненадващи обрати

Беше предвидимо, че партията на Кая Калас ще изгуби подкрепа, каза Брагироли. Той посочи, че партията е изгубила част от подкрепата на избирателите , но не се разпаднала.

Това, което не беше очаквано, са може би два фактора. Първият е свързан с това, че има движение между политиците в партиите, които отиват в други партии. Пример за това е бившият премиер на Естония Юри Ратас, който беше част от Партията на центъра, но след като се смени ръководството на партията, той реши да напусне партията и да се присъедини към друга – партия „Отечество“.

Като резултат той е кандидатът на партията, за когото са гласували най-много избиратели. Това накланя везните към факта, че партията в Естония има значение, но по-голяма важност имат хората, коментира Брагироли.

Като друг фактор той отбеляза колапсът на Естония 200, която претърпя значителен спад в подкрепата на избирателите.

Също така имаше един кандидат , който беше открито заема проруски позиции. Този кандидат на практика спечели значителен брой гласове, но не успя да прехвърли прага за място в европарламента. Това означава, че 3- 4 % от избирателите са подкрепили този кандидат, посочи Брагироли.

Той заяви, че когато говорим за изненади можем да видим не преки последствия за правителството, а по скоро такива в дългосрочен план. Кая Калас може да е по-мотивирана да обърне погледа си към позиции в Европа. В следващите месеци ще има дискусии за това кои позиции от кого ще бъдат попълнени. Това, което наблюдаваме през последните месеци е, че Кая Калас е постигнала висок процент на популярност в чужбина, докато в Естония, специално поради икономически причини е малко по-спорно, посочи Брагироли.

Няма да изключа това, че ако се отвори възможност, тя може да се ориентира към европейска позиция. Например има дискусия за Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурност. И тогава може би някой от същата партия да поеме поста на премиер, добави той.

Фактът, че тя е популярна в чужбина не е минус за Естония, но това й дава алтернатива. Ако трябва да бъда честен тя най-вероятно ще намери по-комфортна арена в Европа, отколкото в Естония, където политическият дебат ще бъде по-ожесточен след тези избори. Бих очаквал това, въпреки, че тя не го е заявявала в последно време, каза още Брагироли.

Основни теми, които повлияха на предизборната кампания

Тема номер едно беше войната в Украйна, но това е тема номер едно, около която всички се обединяват. Всички мейнстрийм партии подкрепят Украйна, подкрепят помощта за Украйна, ЕС и НАТО да правят повече. Тук няма реално съревнование, каза Брагироли.

Втора тема, която бе по-оспорвана бе икономиката. Дори тук в Естония като цяло има по-неолиберална перспектива. С изключение на две-три партии – Социалдемократите, Партията на центъра и крайнодесните, посочи той.

Брагироли заяви, че има разделение на тема какво общество иска да бъде Естония, като това засяга и миграцията. По думите му тук разделението е много силно изразено на ляво и дясно. Като друга тема Брагироли посочи Зелената сделка. Управляващата коалиция е най-либералната коалиция , която Естония някога е имала след независимостта на страната. Партията на Кая Калас- Партията за реформа, заедно с „Естония 200“ и социалдемократите са много притиснати за зелените политики, за извличането на всички ползи от Зелената сделка. И това се посреща с малко негативни реакции. Консервативните и либералните позиции използват зелената сделка като оръжие, каза още Брагироли.

Резултатите от изборите в Естония, сравнени с тенденциите в останалите държави

Генерално управляващите партии имат „по-ожесточен живот“ по време на европейските избори. Фактът , че партията на Кая Калас се изправя пред спад в подкрепата е нещо, което се вижда доста често, не навсякъде, но е тенденция, каза Брагироли.

Той отбеляза, че това, което видяхме в европейския контекст и не виждаме толкова много в Естония е възхода на крайнодясното. Крайнодясното е тук в Естония – Естонската национална консервативна партия е партия, която събира релевантно количество гласове, но не виждаме голямата вълна , която наблюдаваме в Германия с „Алтернатива за Германия“, във Франция или в Италия, каза той.

Брагироли подчерта, че мейнстрим консерваторите взимат от гласовете на крайнодясното, но накрая крайнодесните пак ще имат поне един представител в Европейския парламент, докато консерваторите ще имат два.

По отношение на политиките той отбеляза, че най-вероятно ще има преосмисляне на зелените политики. В Естония няма релевантна зелена партия. Като цяло смятам, че има това усещане в обществото, че „зелените“ политики са отишли прекалено далеч. И това е нещо, което избирателите са се опитали да индикират, каза Брагироли.

По отношение на макротенденциите той заяви, че степента на намеса на Русия е нещо, което е от значение в Естония, но не е сравнимо със Западна Европа или с южните европейски държави. Русия се опитва да влияе тук в Естония на избирателните тенденции, но основно насочено към руското население на страната, добави той.

Въздействие на изборните резултати върху националните теми

В краткосрочен план няма да настъпят много промени, посочи Брагироли. По думите му, както Кая Калас е заявила ясно, тези избори са европейски и нямат отношение към националните. Според него това, което може да се очаква, е по-голям натиск от опозицията и по-гласни позиции. Можем да очакваме и някои тежки дискусии в партиите, които са загубили значителен брой гласове. Много вероятно е да има смяна на лидерите на тези формации, посочи той. Но в дългосрочен план можем да очакваме смяна на премиера, без смяна на управляващата коалиция. Ако има добра възможност за Кая Калас да намери добра позиция в новата „Тройка“ на ЕС, може тя да го обмисли. Това може да е възможност и за нейната партия да преодолее някои алтернативни решения. Има потенциално добър кандидат , ако Кая Калас се реши за европейска кариера. Това е бившият премиер Андрус Ансип, който също не се кандидатира в тези избори. Това може да е сигнал, коментира Брагироли.

Той заяви, че едва ли ще се стигне до ново правителство, тъй като предсрочните избори са нетипични за Естония и рядко се състоят. Блоковете в парламента са ясно разделени – либерално правителство и консервативна опозиция. Много малко вероятно е партия от управляващата коалиция да отиде от другата страна, коментира още той.