понеделник, 22 юли, 2024 година.

Дванадесет автобуса от Косово са блокирани на границата между Сърбия и Хърватия, съобщи вестник „Коха диторе“.

По информация на няколко косовски граждани и косовската Служба за връзки с Белград още от късните часове на вторник вечерта стотици косовски граждани са блокирани на граничния пункт „Батровци“ между двете страни.

Фатмир Хаджоли от Службата за връзки с Белград каза, че това се случва в знак на отмъщение срещу гласуването в полза на приемането на Косово в Съвета на Европа снощи в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на някогашната си област. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.

„В (знак на) отмъщение и абсурдно раздразнение заради гласуването снощи в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в полза на членството на Косово в тази международна институция, сръбските гранични власти държат блокирани от полунощ поне четири автобуса с (косовски) регистрационни табели и пътници, граждани на Република Косово, на граничния пункт „Батровци“ между Сърбия и Хърватия“, написа Хаджоли във Фейсбук.

Както Хаджоли, така и блокирани косовски граждани съобщиха, че сръбските власти са взели паспортите и документацията им и са ги задържали.

„Блокирането на близо 300 граждани, като са задържани техните паспорти и документацията, нужна за пътуването, е явно нарушение не само на споразуменията от Брюксел (които Косово и Сърбия постигнаха), но и на универсалните човешки права, гарантирани от всички международни конвенции“, написа още Хаджоли, който към момента се намира на граничния пункт „Батровци“.

Блокиран гражданин, цитиран от „Коха диторе“, казва, че ситуацията е изтощителна, тъй като по негови думи сръбските власти проверяват по двама-трима граждани и дълго обработват документите им.

В пряка връзка по телевизия „Кохавижън“ (КТВ) друг блокиран косовски гражданин каза, че сръбската полиция не се е държала лошо с тях, но им е казала, че не могат да направят нищо без решение от Белград, отбелязва „Коха диторе“.

„От 22:30 часа сме блокирани в неутралната зона. Взеха ни личните документи и ни оставиха в неутралната зона на граничния пункт с Хърватия. Няма отговор защо, нито някакви забележки. Само ни казват да чакаме“, каза гражданинът.

Блокирането на косовски граждани на границата между Сърбия и Хърватия косовският премиер Албин Курти определи като „отмъщение“ на Сърбия заради гласуването в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, съобщи „Коха диторе“.

„Ден след гласуването в подкрепа на членството на Косово в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Сърбия отмъщава на косовските цивилни. От тази сутрин над 300 наши граждани – включително деца – са произволно задържани по границите, лишени от храна и лекарства. Грубо нарушение на човешките права!“, написа Курти в „Екс“.

Докладчикът за Косово в Европейския парламент (ЕП) Виола фон Крамон призова Сърбия веднага да пусне косовските граждани, блокирани на границата с Хърватия.

„Сърбия трябва да спре да посрамва себе си и веднага да пусне хората с косовски лични карти или паспорти да преминат граничния пункт „Батровци“ между Сърбия и Хърватия! Свободата на придвижване трябва да бъде гарантирана за всички, без да има дискриминация на база националността“, написа Фон Крамон в „Екс“.