неделя, 21 юли, 2024 година.

Във втория ден от срещата им във Вашингтон лидерите на страните-членки на НАТО обявиха пакет от военна помощ за Украйна и заявиха, че пътят на Киев към членство в пакта е необратим.

Най-малко 40 милиарда евро ще бъдат предоставени на Украйна през следващата година под формата на военна помощ. Средствата ще бъдат осигурени, чрез пропорционални вноски от съюзниците, като основната цел е да бъдат създадени устойчиви нива на помощта, за да може да Киев да надделее във войната с Русия.

В документа обаче не се споменава нищо по отношение на искането на генералния секретар Йенс Столтенберг този ангажимент да стане многогодишен.

Декларация на лидерите на НАТО, че пътят на Украйна към организацията е „необратим“, показва, че алиансът се е ангажирал Киев да се присъедини към неговите редици, каза още Столтенберг.

„Това е силно послание от съюзниците в НАТО, че ние наистина искаме Украйна да се присъедини, че работим с Украйна, за да се случи това“, допълни той. Декларацията на лидерите на пакта засили риториката и по отношение на Пекин, като Китай беше наречен „решаващ фактор“ за военната кампания на Русия в Украйна.

В документа се казва още, че Пекин продължава да поставя системни предизвикателства пред евроатлантическата сигурност. Йенс Столтенберг обяви и създаването на нова американска база за противовъздушна отбрана в Северна Полша, която е предназначена да открива и прехваща атаки с балистични ракети като част от по-широкия противоракетен щит на НАТО.

Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник