четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Стремежът на Косово към членство в НАТО и подкрепата на България за Косово са били сред обсъжданите теми между косовския президент Вьоса Османи и българския премиер Димитър Главчев в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съобщава вестник „Коха диторе“, като се позовава на прессъобщение на косовското президентство.

По време на срещата си с българския премиер Османи е подчертала, че България е „непоколебим поддръжник на Косово в усилията (му) за присъединяване към международни организации“.

„В този контекст бе обсъден и стремежът на Косово към членство в НАТО и постоянната подкрепа от страна на нашите български партньори“, се посочва още в прессъобщението на косовското президентство.

Според Османи между Косово и България съществува силно партньорство и общ ангажимент за регионалната стабилност и сигурност.

Димитър Главчев на свой ред написа във Фейсбук, че Османи е поискала подкрепа и съдействие за членство на Косово в Алианса. Косовският президент „получи уверението ми, че България ще гласува „с две ръце“ за Косово, когато страната изпълни условията за членство“, допълни Главчев.

В публикацията си българският премиер съобщи още, че по време на срещата е било акцентирано върху отличните двустранни отношения между България и Косово и потенциала за задълбочаване на сътрудничеството в сферите сигурност, образование, икономика и култура.

Властите в Косово поискаха ускорено членство в НАТО след избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г., припомня албанската редакция на Радио Свободна Европа.

Като се има предвид обаче, че страни членки на Алианса са четири държави, които не признават Косово – Гърция, Испания, Румъния и Словакия – а решението за разширяване трябва да бъде взето единодушно, по това искане не е имало напредък, отбелязва медията.

Османи е във Вашингтон по покана на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Тя участва в събитие за жените, мира и сигурността, което беше организирано от Държавния департамент на САЩ и се проведе в рамките на срещата на върха на НАТО.

Срещата на върха на НАТО, която съвпада със 75-ата годишнина от основаването на Алианса, започна на 9 юли и ще приключи на 11 юли.