четвъртък, 23 май, 2024 година.

Затегнатите мерки за получаване на убежище в Австрия, включително проверките по границата и депортирането, имат ефект, заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, цитиран от ДПА.

„Контрабандистите вече избягват Австрия“, каза консервативният политик пред германския вестник „Велт“ в изявление, публикувано тази сутрин.

През първото тримесечие на 2023 г. 4450 нелегални мигранти са били заловени на границата с Унгария, а за същия период тази година броят им е бил само 190.

„Тогава основно пристигаха мъже, които пътуват сами. Това вече спря“, каза Карнер от консервативната Австрийска народна партия. Една от причините е, че има повече проверки на граничните пунктове и в граничните райони, заяви министърът. В същото време процедурите по даване на убежище са ускорени.

„Освен това засилваме репатрирането на незаконни и криминално проявени мигранти. Всичко това е сигнал за мафията на трафикантите, че Австрия не е добро място за тях“, добави Карнер.

Карнер призова афганистанците, които са извършили престъпления, да бъдат изпратени обратно в страната си на произход, ако това е възможно.

„В случая със Сирия мога да бъда по-краен: провинция Латакия, например, се смята за доста безопасно място. Защо не изпращаме сирийските граждани там в бъдеще? Не трябва да има фалшиви табута“, изтъкна Карнер.

Министърът похвали Дания, която е сключила споразумение с правителството на Косово, позволяващо в страната да работят центрове за задържане с цел депортиране на осъдени престъпници от трети страни.

„Австрийската народна партия иска да насърчи сключването на такова споразумение за Австрия, основано на датския модел“, казва Карнер пред вестника.