събота, 18 май, 2024 година.

Британският премиер Риши Сунак осъди „безразсъдната атака“ на Иран, като обеща Обединеното кралство „да продължи да защитава сигурността на Израел“. Междувременно Министерството на външните работи посъветва британците да не пътуват до Израел в райони близо до границите с Газа и Ливан.

Риши Сунак заяви, че нападението на Иран „рискува да нажежи напрежението и да дестабилизират региона“, добавяйки, че Иран е „демонстрирал, че възнамерява да посее хаос в собствения си двор“.

Иран е започнал въздушна атака срещу Израел

“Обединеното кралство ще продължи да защитава сигурността на Израел и тази на всички негови регионални партньори, включително Йордания и Ирак. Заедно с нашите съюзници ние спешно работим за стабилизиране на ситуацията и предотвратяване на по-нататъшна ескалация. Никой не иска да види повече кръвопролития”, се казва в изявление от „Даунинг стрийт“.

От Техеран пристигнаха съобщения, че са привикани посланиците на Великобритания, Франция и Германия. Лина Хатиб, която е сътрудник на „Чатъм хаус“ – Кралския институт за международни отношения, и в момента е в Ливан, коментира за Би Би Си, че нападението е по-скоро силно послание и пряк отговор на Израел какво може да последва, но в същото време Техеран определено не иска ескалация.

Министерството на външните работи пък актуализира съветите за пътуване за Израел в светлината на последните събития. Британците са посъветвани да пътуват до Израел само, ако това е много наложително и ако пътуват, да избягват районите близо до границите с Газа и Ливан.

Министерството предупреждава, че ако конфликтът ексалира, всички транспортни връзки неминуемо ще бъдат засегнати.