петък, 24 май, 2024 година.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова, чийто мандат изтича, остро осъди „бруталното и безразсъдно“ нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му

„Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент“.

„Осъждаме категорично атаката срещу Робърт Фицо, пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му“, се посочва в публикация на Министерския съвет на България в социалната мрежа X по повод стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо, който беше ранен след правителствено заседание днес.

Премиерът на Чехия Петър Фиала заяви, че стрелбата срещу словашкия премиер е „шокираща“.

„Надявам се, че министър-председателят ще се възстанови бързо“, каза Фиала.

„Категорично осъждам долната атака срещу премиера Фицо. Такова насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа в Х председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо“. Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Виктор Орбан. „Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, добави Орбан.

„Шокиран съм от новината за атаката срещу словашкия премиер Фицо. Нищо и при никакви обстоятелства не може да оправдае насилието или такива атаки. Мислите ми са с премиера и неговото семейство“, написа в „Х“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

На същата платформа председателката на Европарламента Роберта Мецола също заявява, че е шокирана от нападението и осъжда атаката от името на Европейския парламент.

„Шокиран съм да чудя тази ужасна новина. В мислите си сме с премиера Фицо и семейството му“, каза и британският му колега Риши Сунак.

Германският канцлер Олаф Шолц написа в социалната мрежа Х: „Шокиран съм от стрелбата срещу словашкия премиер Фицо. Насилието няма място в европейската политика“.

„Шокираща новина от Словакия. Робърт, моите мисли са с теб в този много труден момент“, написа полският премиер Доналд Туск в Х.

Украинският президент Володимир Зеленски също осъди атаката и пожела на словашкия министър-председател бързо възстановяване.

Служебният премиер Димитър Главчев също изрази съпричастност:

„Изразихме съпричастност. Надявам се колегата – премиер на Словакия, да се възстанови бързо и да бъде отново с нас на работа“.

Осъждаме категорично атаката срещу Робърт Фицо, пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му, се посочва в публикация на българския Министерски съвет в социалната мрежа „Екс“.

Българските лидери осъдиха покушението срещу словашкия премиер