понеделник, 22 юли, 2024 година.

Тайван днес заяви, че следи отблизо армията на Китай, за която каза, че представлява нарастващ риск за региона, след като покрай острова прелетяха няколко военни самолета, за да се включат в учения със самолетоносача „Шандун“ в Тихия океан, предаде Ройтерс.

Китайските военни учения съвпадат със срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която представи работно комюнике в което се казва, че Китай е станал решаващ поддръжник на Русия във войната ѝ в Украйна и че Пекин продължава да представлява заплаха за Европа и сигурността на континента.

„Шандун“ мина покрай Филипините на път за учения в Тихия океан, каза вчера министърът на отбраната на Тайван.

В ежедневната справка за военна активност на китайската армия за изминалите 24 часа, публикувана тази сутрин, тайванското Министерство на отбраната съобщи, че са били засечени 66 китайски военновъздушни апарата около острова, 39 от които са прелетели на юг-югоизток от Тайван. Министерството допълни, че вчера са били регистрирани 36 самолета, движещи се към Западния Тихи океан за учения със самолетоносача „Шандонг“.

Тайванското министерство публикува две снимки, на които се виждат китайски изтребител „J-16” и ядрен бомбардировач „H-6”, като заяви, че снимките са направени скоро, но не уточни кога или къде.

„Армията има ясна представа за активността във моретата и водите около Тайванския проток, включително самолетоносачите и корабите на китайските комунисти“, каза в изявление говорител на правителството.

Тайванските сили са проследили двата военни самолета, които са били снимани, допълни Сун.

Китайското Министерство на отбраната все още не е отговорило на исканията за коментар относно дейностите на „Шандун“.

В обръщение към военни в Тайпе президентът Уилям Лай заяви, че ще продължава да укрепва военната отбрана на острова.

„Заплахата, която китайските комунисти представляват за региона, продължава да нараства и нахлуванията им в сивата зона на Тайванския проток и околните зони също се увеличават с всеки изминал ден, което представлява общо предизвикателство за световната демокрация“, каза Лай, цитиран от президентската канцелария.

Тайван заяви, че Китай използва тактики с използването на „сиви зони“, които не стигат до същински бойни действия, за да тестват и да окажат натиск на тайванските сили, включително на патрули на брегова охрана близо до контролираните от Тайван острови Кинмен, които се виждат от Китай.