вторник, 16 юли, 2024 година.

Президентът на Словакия Петер Пелегрини осъди руското ракетно нападение срещу най-голямата детска болница в Украйна, изразявайки съболезнования на жертвите, загинали при атаката, съобщи словашката новинарска агенция ТАСР, позовавайки се на изявление от президентството.

Украйна твърди, че в понеделник руската армия е ударила детската болница „Охматдит“ – най-голямата педиатрична клиника в Украйна – със стратегическа крилата ракета Х-101. Според говорителя на руското МВнР Мария Захарова болницата е била ударена с украинска ракета за противовъздушна отбрана НАСАМС. При руския удар в украинската столица са загинали най-малко 27 души, а 117 са ранени.

„Това е огромна трагедия и огромно нещастие за всички жертви, ранени и техните семейства“, заяви Пелегрини, коментирайки удара по болницата преди да замине за срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон. „Подобни атаки не демонстрират желание от Русия да седне на масата за преговори. Но ако не се опитаме да направим това, броят на жертвите ще расте не само на фронта, но и сред цивилните, а Украйна ще бъде все повече опустошавана с всеки изминал месец“, отбеляза Пелегрини.

Словашкият премиер потвърди, че помощта за Украйна, предоставяна от Словакия от началото на войната в размери по-големи от тази от някои големи и икономически мощни държави, трябва да върви ръка за ръка с усилията на световната общност да се постигне примирие.

Пелегрини планира да се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски във Вашингтон. Словашкият президент казва, че ще го попита за визията му за прекратяване на конфликта в Украйна.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТАСР)