четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Иран все още води непреки преговори за ядрената си програма със САЩ чрез Оман, съобщи иранският вестник „Етемад“, цитирайки думите на и.д. министър на външните работи на Иран Али Багери Кани, предаде Ройтерс.

Коментарите на Кани последваха изказвания от понеделник, в които говорител на Белия дом заяви, че Съединените щати не са готови да възобновят ядрените преговори с Иран при новоизбрания президент Масуд Пезешкиан.

„Водят се непреки преговори чрез Оман, но преговорният процес е поверителен и подробностите по него не могат да бъдат разкривани“, заяви Багери Кани.

Полагат се усилия да се оставят „подходящи условия“ за преговори за новото иранско правителство, което ще встъпи в длъжност в следващите няколко седмици.

Пезешкиан, умерен политик, който спечели втория тур на президентския вот в Иран миналата седмица, заяви, че ще насърчава прагматична външна политика и ще намали напрежението с шестте сили, които участват в преустановените към момента преговори за съживяване на ядрената сделка от 2015 г.

Външната политика на Иран обаче се определя от върховния лидер аятолах Али Хаменей, който миналия месец преди изборите предупреди, че „този, който смята, че нищо не може да се направи без благоволението на Америка, няма да управлява добре страната“.

Пезешкиан встъпва в длъжност в момент на нарастващо напрежение в Близкия изток на фона на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка „Хамас“ в Газа и заради трансграничния обстрел между Израел и ливанското проиранско движение „Хизбула“, които изостриха споровете между Техеран и Вашингтон.

В писмо до Исмаил Хания, политическия лидер на „Хамас“, Пезешкиан потвърди вчера, че Техеран продължава да подкрепя палестинците срещу „окупацията на ционисткия режим (Израел)“.

Шиитското движение „Хизбула“ и сунитската групировка „Хамас“ са част от група подкрепяни от Иран фракции в региона, известни като „Ос на съпротивата“, отбелязва Ройтерс.