четвъртък, 23 май, 2024 година.

Италианската държавна телевизия РАИ анулира дебат между премиера Джорджа Мелони и лидерката на италианската опозиционна Демократическа партия Ели Шлайн, предаде АНСА.

Дебатът трябваше да се проведе на 23 май и да се излъчва в прайм тайма на РАИ Уно. Известният телевизионен журналист Бруно Веспа трябваше да води дебата.

Медията се аргументира, че е взела решението заради това, че в дебата не са били представени и лидери на други политически сили и така не се спазвало правилото всички партии да бъдат представени по балансиран начин по телевизията по време на предизборната кампания за евровота.

Мелони и Шлайн са водачки на партийни листи за евровота. Мелони е излъчена от партийните листи на управляващата партия „Италиански братя“ в петте италиански избирателни окръга. А Шлайн е излъчена от ДП от два избирателни окръга.

Независимият орган за регулиране на медиите в Италия обаче подчерта, че РАИ е трябвало да покани и други партии да участват в подобни дебати, в противен случай мнозинството от политическите сили, представени в парламента, трябваше да кажат дали те подкрепят дебат само между Мелони и Шлайн. Четири от общо осем политически сили възразиха и така се стигна до анулиране на дебата.

ДП изрази съжаление от това решение на медийния регулатор и подчерта, че Шлайн е на разположение за дебати с Мелони по всяко време и където и да е.

За сметка на това бившият премиер Джузепе Конте, лидер на „Движение 5 звезди“, което е втора опозиционна сила в Италия сега, заяви, че този дебат е целял да политизира вота в ущърб на другите политически сили. Той призова Мелони да се присъедини с лидерите на другите партии в евентуален друг дебат пред евровота.

Според допитванията „Италиански братя“ ще получи около 27 процента на евроизборите, а ДП – 20 процента, докато „Движение 5 звезди“ ще остане на трето място с 15-16 процента.

Съюзниците на Мелони в управляващата коалиция „Лига“ и „Форца Италия“ ще имат около 8 процента, допълва Франс прес по темата.

Мелони и Шлайн са две лидерки, които се различават коренно една от друга. Мелони е на 47 години и е ловка ораторка, защитаваща традиционните ценности и борбата с незаконната миграция и трафика на мигранти. Шлайн е на 39 години и е бисексуална, има връзка с друга жена и има освен италианско и швейцарско гражданство.

.