събота, 20 април, 2024 година.

Емануел Олгин, която е с два ампутирани крака и с когнитивни образователни затруднения, сбъдва мечтата на живота си да се присъедини към Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заедно със своята сестра близначка Маян, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Поради преждевременното си раждане Емануел се бори с много усложнения, включително мозъчно увреждане. Когато е била на една годинка, двата й крака са били ампутирани.

Въпреки това Емануел не позволява на физическите и когнитивните проблеми да потиснат амбицията ѝ. Подкрепяна от семейството си и от програмата „Специални в униформа“, Емануел се придържа твърдо към мечтата си да служи на Израел. Докато Маян работи в медицинския корпус на армията, Емануел е назначена в логистичното подразделение на военните резерви в базата на командването на вътрешния фронт.

„Като човек, прекарал живота си със сестра близначка с увреждания, аз повече от всеки друг мога да потвърдя огромните предизвикателства, с които Емануел се е сблъскала през целия си живот и ги е преодоляла“, каза Маян. „Толкова съм щастлива за нея, че сега най-накрая се чувства като равна“, допълни тя.

Програмата „Специални в униформа“ е съвместна инициатива на Израелските сили за отбрана и Еврейския национален фонд – САЩ, която се фокусира върху интегрирането на млади хора с физически и умствени увреждания в армията и израелското общество. Около 1000 военнослужещи от населени места в Израел, участващи в програмата „Специални в униформа“, служат в 45 бази на всички родове войски на ЦАХАЛ.

Майката на двете млади жени – Мири Олгин-Гетеню, си спомня деня, в който дъщерите ѝ получават писмата си от армията в един и същи ден. „Когато ги отворихме, сърцето ми се сви, защото едното съдържаше заповед за призоваване на Маян, а другото – автоматично освобождаване на Емануел“, спомня си тя. Усилията на семейството да намери начин Емануел да служи ги довеждат до „Специални в униформа“.

След месеци на упорство приемането на Емануел в специалната част на униформата беше отбелязано на трогателна церемония в армейската база на Командването на вътрешния фронт. Заобиколена от семейството и приятелите си, Емануел облече униформата на ЦАХАЛ и официално стана военнослужеща. Военната значка и Библията, които традиционно се дават на новобранците, й бяха връчени лично от сестра й Маян.

„Да видиш близостта и единството между Маян и Емануел – близначките в униформа, служещи заедно, израснали в една къща, но поставени пред толкова различни условия и предизвикателства, беше дълбоко емоционално и вдъхновяващо“, каза подполковник Тиран Атия, директор на „Специални в униформа“.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)