четвъртък, 23 май, 2024 година.

Израелските сили за отбрана потвърдиха днес, че разследват инцидент с „приятелски огън“ в северната част на ивицата Газа вчера, при който бяха убити петима и ранени седем военнослужещи, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Трагедията се е разиграла в бежанския лагер Джабалия, където бойците на „Хамас“ се опитват да се прегрупират. Първоначалната проверка установи, че танк е изстрелял два снаряда по сграда, в която са се били събрали военнослужещи от 202-ри батальон на парашутната бригада.

Военнослужещите били уведомили танкистите, че създават пост в сградата. По-късно вечерта екипажите на танковете са видели дуло на оръжие от един от прозорците на сградата и са изстреляли два снаряда, погрешно смятайки, че там има въоръжени терористи.

Убити били капитан Рой Бейт Яков и старши сержант Гилад Арие Боим, на по 22 години, ст. сержант Даниел Хему и ст. сержант Илан Коен, на 20 г., и ст. сержант Бецалел Давид Шашуа, на 21 г.

Ранени са седем военнослужещи, двама от които – тежко.

Израелските сили за отбрана заявиха, че разследването на инцидента продължава.

Най-малко 1200 души бяха убити, а 240 израелци и чужденци – взети за заложници, при нападенията на „Хамас“ срещу израелски общности близо до границата с Газа на 7 октомври. Смята се, че 30 от оставащите в плен 132 души са мъртви.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)