неделя, 21 юли, 2024 година.

Жертвите на вчерашния смъртоносен ракетен обстрел на „Хизбула“ по Голанските възвишения бяха идентифицирани като жителите на кибуца Ортал Нир и Ноа Баранес, съобщи израелската новинарска агенция ТПС. Двамата са на по 46 години и имат три деца на възраст от 13 до 18 години.

Те бяха убити, когато ракета, изстреляна от „Хизбула“, директно удари колата им на кръстовище близо до база на израелската армия на Голанските възвишения.

Нир е бил управител на птицефермите в местното селско стопанство, а Ноа – секретарка на отдела, отговарящ за насажденията в кибуца.

„Регионалният съвет на Голанските възвишения е шокиран, скърби и изпитва болка от убийството на Ноа и Нир Баранес и споделя тежката скръб на семейството и кибуца Ортал“, се казва в изявление на Регионалния съвет.

„Хизбула“ изстреля залп от 40 ракети към Северен Израел като отмъщение за израелски въздушен удар, който уби Ясер Карнабаш, бивш личен телохранител на лидера на групировката Хасан Насралла. Карнабаш, който беше убит, докато шофираше по магистралата Бейрут – Дамаск, е действал в отряд на „Хизбула“, контролиращ прехвърлянето на въоръжение от Сирия за Ливан.

Около 60 000 израелци от общностите в северната част на страната бяха принудени да се евакуират през октомври, когато терористичната организация „Хизбула“ започна ежедневни обстрели с ракети и дронове, отбелязва ТПС. Лидерите на подкрепяната от Иран групировка заявиха, че ще продължат атаките, за да попречат на израелците да се върнат по домовете си. Атаките на „Хизбула“ са причинили смъртта на 12 мирни жители и на 16 военнослужещи до момента.

Горските пожари, предизвикани от обстрелите, изпепелиха над 100 000 декара земя в Северен Израел от началото на 2024 г., принуждавайки пожарникарите да „гасят огъня под огън“.

Израелски официални представители призовават групировката „Хизбула“ да бъде разоръжена и отстранена от Южен Ливан в съответствие с Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на Втората ливанска война през 2006 г.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)