вторник, 23 април, 2024 година.

Най-висшето съдилище на САЩ ще изслушат аргументите на адвокатите му на 25 април.

Адвокатите на Доналд Тръмп призоваха Върховния съд на САЩ да отхвърли обвинителния акт, в който бившият президент е обвинен в заговор за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г. Защитниците на бившия президент отново изтъкнаха аргументите си, че той има имунитет срещу съдебно преследване във връзка с официални действия, предприети по време на престоя му в Белия дом, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Съдилищата от по-долна инстанция вече на два пъти отхвърлиха исканията за имунитет, но адвокатите на Тръмп ще получат нов шанс да представят тезата си пред Върховния съд на САЩ, когато съдиите изслушат аргументите им на 25 април.

Решението на Върховния съд на САЩ да разгледа въпроса остави наказателното дело „на пауза“ в очакване на резултатите от обжалването, поради което не е ясно дали специалният прокурор Джак Смит, под чийто надзор се провежда разследването, във връзка с което бяха повдигнати нови обвинения на Тръмп, ще може да изпрати бившия президент пред съда преди изборите през ноември.

В кратко изложение адвокатите на Тръмп повториха много от същите аргументи, които съдиите от Върховния съд вече отхвърлиха, като заявиха, че президентът „не може да върши работата си, а самото президентство не може да запази жизненоважната си независимост, ако президентът е изправен пред наказателно преследване за официални действия, след като напусне поста си“.

„Отказът на имунитет срещу наказателни производства ще доведе до това всеки бъдещ президент да бъде шантажиран и изнудван по време на мандата си и ще го обрече на дългогодишни травми, причинени от политически опоненти“, пишат адвокатите.

„Заплахата от бъдещо наказателно преследване и лишаване от свобода би се превърнала в лост за политическо въздействие срещу най-чувствителните и спорни президентски решения, отнемайки силата, авторитета и решителността на президентството“, се казва още в текста.

Екипът на Смит заяви, че бившите президенти не се ползват с пълен имунитет и че във всеки случай стъпките, за които Тръмп е обвинен, че е предприел в неуспешните си, но трескави усилия да остане на власт след загубата си от демократа Джо Байдън, няма да се считат за официални президентски действия.

Окръжната съдийка Таня Чуткан, която ръководи разискванията по федералния процес срещу Тръмп за предполагаемия му незаконен опит да преобърне резултатите от президентските избори през 2020 г., и федерален апелативен състав от трима съдии във Вашингтон, окръг Колумбия, се съгласиха със Смит, но делото – веднъж насрочено за разглеждане на 4 март – на практика е замразено от месеци, тъй като обжалването продължава да се проточва в другите съдилища.

Адвокатите на Тръмп също така казаха на съдиите, че в случай че не приемат аргументите им за имунитета, трябва да върнат делото на Чуткан за допълнително „установяване на фактите“. Подобен ход би довел до още по-дълги забавяния, преди да бъде насрочен съдебен процес.

Делото е едно от четирите щатски и федерални наказателни производства, пред които е изправен Тръмп, докато се опитва отново да влезе в Белия дом. Той и адвокатите му правят опити да забавят разглеждането на делата – стратегия, която до момента е донесла известен успех на бившия президент.

От тези четири дела само едно – делото в щата Ню Йорк, по което Тръмп е обвинен за клевета срещу писателката Е. Джийн Карол, породено от това, че той я нарекъл лъжкиня, след като тя го обвини, че я е изнасилил преди десетилетия – е на път да започне през следващите няколко месеца.

Миналата седмица съдията по това дело отложи процеса поне до средата на април, тъй като търси обяснения за изхвърлянето на доказателства в последния момент, което според адвокатите на бившия президент е възпрепятствало способността им да подготвят защитата си.