събота, 18 май, 2024 година.

Трима души остават в неизвестност, след като плавателен съд с мигранти е подал сигнал за бедствие в района на гръцкия остров Крит, съобщават гръцките медии. Според информациите при спасителната операция, продължила цяла нощ, са били открити 42 души.

По данни на АНА-МПА корабчето с мигрантите е подало сигнал за бедствие на 27 морски мили югозападно от Крит до италианския център за издирване и спасяване, който от своя страна е информирал гръцките власти. Бреговата охрана на Гърция съобщи, че 39 от мигрантите са били спасени от преминаващ наблизо кораб, един е бил взет на борда на друг кораб, а двама са били извадени от морето от хеликоптер на гръцките военноморски сили и откарани в пристанището в Суда.

Според свидетелските показания на борда на плавателния съд е имало 45 души, трима от които още не са открити.

В спасителната операция участват пет преминаващи кораба, един плавателен съд за морски спасителни операции и един хеликоптер, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ. Тя припомня, че това е втората спасителна операция в района в рамките на едно денонощие, след като вчера край остров Елафониси край бреговете на Крит бяха открити още 36 мигранти.