вторник, 5 март, 2024 година.

Турция е готова да действа като посредник и гарант при разрешаването на конфликта в ивицата Газа. Това заяви днес турският лидер Реджеп Тайип Ердоган на Световната правителствена среща на върха в Дубай, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Израел, ако наистина иска да постигне траен мир, трябва да се откаже от експанзионистичната си политика. Всяка стъпка към решение на палестинския проблем, предприета без създаването на палестинска държава, ще бъде неточна, каза Ердоган, като добави, че пътят към мира и спокойствието в региона минава през създаването на независима палестинска държава на базата на границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим.

Готови сме да поемем отговорностите си, включително като гарант и посредник по този процес. Никога няма да изоставим нашите палестински братя и сестри, заяви Ердоган

Досега Турция е изпратила 34 тона хуманитарни помощи за жителите на Газа и продължава да предоставя помощ на анклава, каза той, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Необходимо е кръвопролитията в Газа да бъдат прекратени възможно най-скоро, добави турският президент.

Турският лидер днес отново изтъкна, че „светът е по-голям от петте“ държави, визирайки петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, който според Анкара е необходимо да бъде реформиран и в частност да бъде разширен.

В момента светът преминава през мрачен период, когато една криза, преди да е свършила, провокира нова, каза Ердоган.

По думите му конфликтите в последно време са провокирали „както надпреварата във въоръжаването, така и проблемите в областта на нелегалната миграция“.