петък, 14 юни, 2024 година.

Турция е привлякла преки чуждестранни инвестиции на обща стойност 2,8 милиарда долара през първите четири месеца на тази година, съобщи днес инвестиционна асоциация, цитирана от Анадолската агенция.

Асоциацията на международните инвеститори (Yased) заяви още, че страната е привлякла преки чуждестранни инвестиции в размер на 1,28 милиарда долара през месец април.

От тази сума 477 милиона долара са били за инвестиционен капитал, 452 милиона долара за инвестиции в недвижимо имущество, 353 милиона долара за дългови инструменти и 262 милиона долара за търговия на едро и дребно, сочат данните.

Асоциацията отбелязва, че „докато секторът на търговията на едро и дребно е продължил да надскача резултатите си от предходния период, секторът на информацията и комуникациите е привлякъл 12 процента инвестиционни капиталови потоци през същия месец“. Производството на компютри, електронни и оптически продукти и производството на превозни средства са други сектори, които също са привлекли съществени инвестиции, отбелязва Yased.

През април Великобритания е била основният източник на преки чуждестранни инвестиции в Турция със 134 милиона долара или 28-процентен дял, следвана от Съединените щати.