вторник, 16 юли, 2024 година.

Турция е поискала обяснения от Саудитска Арабия, след като саудитската полиция задържа турския журналист Куртулуш Демирбаш, съобщиха турски дипломатически източници, цитирани от Анадолската агенция.

Според информацията на дипломатическите източници министерството на външните работи на Турция е получило на 8 юли вечерта информацията за ареста на журналиста Демирбаш, който е отишъл в Саудитска Арабия, за да отразява футболни мачове.

Незабавно бе поискана официална информация от властите на Саудитска Арабия. Въпросът се следи отблизо и семейството на нашия гражданин е информирано редовно за развитията, посочиха източниците.

Според турски опозиционни медии, сред които новинарската агенция АНКА, Демирбаш е задържан заради предполагаеми коментари, които той е направил за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г.

Хашоги (59 г.), сътрудник на вестник „Вашингтон пост“ е бил приближен до саудитските власти, но след това става техен яростен критик. Той бе убит през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не бяха намерени.

През 2020 г. Саудитска Арабия осъди 8 души на между 7 и 20 години затвор за убийството на Хашоги.

Заради случая отношенията между Анкара и Рияд се бяха изострили.

/С-АМ/