четвъртък, 23 май, 2024 година.

Турски съд осъди днес бивши ръководни представители на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), включително съпредседателите на формацията Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг, за подстрекателство към протести през 2014 г. след нападение на групировката „Ислямска държава“ (ДАЕШ) в сирийския град Кобане, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Демократичната партия на народите е изправена пред потенциално закриване в рамките на друго съдебно дело. Партията е наследена в Меджлиса от друга прокюрдска партия.

Демираташ днес бе осъден на 28 години и шест месеца затвор. Юксекдаг бе осъдена на 30 години и три месеца затвор по редица обвинения, включително извършване на пропаганда в полза на терористична организация.

Kметът на югоизточния турски град Мардин и бивш депутат Ахмет Тюрк бе осъден на десет години затвор.

По делото има общо 108 обвиняеми. Те са обвинени в извършване на различни престъпления, включително убийства. ДПН отхвърля обвиненията.

Тридесет и седем души загинаха по време на протестите през 2014 г., които се разразиха след обвинения, че турската армия не се е намесила, докато бойците от „Ислямска държава“ са обсаждали сирийския град Кобане, намиращ се близо до границата с Турция.

Според турските власти през октомври 2014 г. ДПН и поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) отправят призиви към поддръжниците си за протести след нападението на ДАЕШ в Кобане. В над 30 окръга в Турция, включително в Истанбул, Анкара, Диарбекир и в Бурса, бяха организирани незаконни демонстрации.