петък, 14 юни, 2024 година.

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека заяви днес, че убийствата на цивилни в ивицата Газа по време на израелската операция за освобождаването на четирима заложници, както и задържането на пленници от страна на въоръжени групи в гъсто населени райони, може да се считат за военни престъпления, предаде Ройтерс.

Израел заяви, че операцията, придружена от въздушно нападение, е била проведена в събота в сърцето на жилищен квартал в централната част на Газа, в района на бежанския лагер „Нусейрат“, където палестинската въоръжена групировка „Хамас“ е държала заложниците в два отделни жилищни блока.

Според здравните власти в Газа при операцията са загинали най-малко 270 палестинци.

„Начинът, по който е извършена атаката в толкова гъсто населен район, поставя под сериозно съмнение дали израелските сили са спазили принципите на разграничаване, пропорционалност и предпазливост, както е предвидено във военното право“, заяви Джеръми Лоурънс, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Лауренс добави, че задържането на заложници в такива гъсто населени райони от въоръжени групировки „излага на допълнителен риск живота на палестинските граждани, както и на самите заложници, в резултат на военните действия“.

„Всички тези действия и от двете страни могат да се сравняват с военни престъпления“, заяви той.

Израел се зарече да унищожи „Хамас“, когато започна въздушна и сухопътна офанзива срещу ивицата Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на групировката извършиха нападение през границата срещу градове и кибуци в Южен Израел, като убиха 1200 души и взеха за заложници над 250.

Най-малко 37 000 палестинци са били убити, а над 83 530 са пострадали при израелската военна офанзива в ивицата Газа от 7 октомври насам, се казва в изявление на контролираното от „Хамас“ министерство на здравеопазването.

Според израелски данни в крайбрежната територия са останали 116 заложници, включително поне 40, които израелските власти са обявили за мъртви задочно, отбелязва Ройтерс.