четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Различни държави претендират за част от съкровището

Това най-вероятно е най-голямото съкровище, което се крие на дъното на морето. Повече от 300 години след корабокрушение, Колумбия иска да изтегли потънал плавателен съд и богатствата, които е превозвал.

Останките на испанския галеон „Сан Хосе“ лежат на дълбочина от 600 метра в Карибско море край колумбийския пристанищен град Картахена. Той потъва през юни 1708 г. в морска битка с британски военни кораби.

„Сан Хосе“ отнася в морските дълбини съкровище за милиарди евро. Според историческите данни галеонът е натоварил на пристанище в Панама 344 тона златни и сребърни монети, както и 116 кутии с изумруди от Перу.

Всичко те и към момента са сред останките на дъното на морето. Според експертни оценки товарът към днешна дата се оценява на около 15 милиарда евро, коментира „Билд“.

Министърът на културата на Колумбия Хуан Дейвид Кореа посочва, че специално закупен робот за гмуркане ще извади първите предмети.

Снимки: Colombian Presidency

„Искаме да проверим как ще реагират, когато излязат от водата, и да разберем още можем да направим“, казва той.

Закупуването на оборудването струва на страната около четири милиона евро. Морските експерти предупреждават, че за повече от 300 години много предмети може да са се променили физически и химически. Възможно е и да започнат да се разлагат на повърхността.

В изтеглянето на на съкровището участват учени от Колумбийския институт по антропология и история, Главната дирекция по морско дел и колумбийския флот.

Спор за съкровището

Всичко, което може да бъде спасено от „Сан Хосе“, ще бъде изложено в нов музей в Картахена. За да не се превърне в обект на крадци, точното местоположение на корабните останки, се пази в тайна от колумбийското правителство, мястото е определено като „археологически резерват“.

Много страни претендират за част от съкровището. Испания подаде иск, тъй като според Конвенцията на ЮНЕСКО за защита на стоките на морското дъно потъналите военни кораби принадлежат на страната на произход. Колумбия обаче никога не е подписвала конвенцията.

Американската компания Sea Search Armada, която твърди, че е открила мястото на корабокрушението през 80-те години на миналия век, претендира за половината от печалбите. Коренното население на Боливия също иска дял. Предците на племето някога са работили в мините, от които идват съкровищата на кораба.

Все още не е ясно кога точно богатството ще бъде напълно извадено.

Източник bTV