четвъртък, 23 май, 2024 година.

Един месец след парламентарните избори, в четвъртък, 16 май, ще се проведе учредителното заседание на новия хърватски парламент, съобщи Хина.

Парламентът беше свикан за учредителното си заседание от президента Зоран Миланович. Тъй като парламентарното мнозинство е осигурено, се очаква парламентът да бъде открит в четвъртък и да избере за трети път Гордан Яндрокович за председател на парламента. Като председател на парламента от миналия състав Яндрокович ще ръководи заседанието до преизбирането си, тъй като това е предвидено в Правилника за дейността на парламента.

Освен председател на парламента, на първото си заседание парламентът може да избере и петима заместник-председатели, единият от които се очаква да представлява етническите малцинства. Един зам.-председател ще бъде от партия Отечествено движение. Елко Райнер се споменава като заместник-председател от редиците на Хърватската демократична общност (ХДО).

Във вторник министър-председателят и лидер на ХДО Андрей Пленкович заяви, че трима от петимата заместник-председатели на парламента ще бъдат Фурио Радин, който представлява етническите малцинства, Желко Райнер от партията ХДО и Иван Пенава от Отечественото движение, като по-малък партньор в новото парламентарно мнозинство. Две заместник-председателски позиции са на опозицията – Социалдемократическата партия (СДП) и „Ние можем“.

Новото правителство ще има 18 министерства вместо сегашните 16, включително нови министерства за демография и за опазване на околната среда.

От 151 депутати в новия хърватски парламент Хърватската демократична общност и нейните партньори имат 61 места, СДП и нейните партньори – 42, листата на Отечественото движение – 14, Мост – 11, Ние можем – 10, Демократическата партия на Истрия и Независимата платформа Север по две и Фокус – един. Етническите малцинства имат осем места. Парламентарните избори се състояха на 17 април.

Първото заседание на новия парламент ще се проведе в сградата на хърватския парламент на площад „Сан Марко“, която скоро трябва да претърпи реконструкция. Предвижда се през лятната ваканция парламентът да се премести в комплекса на Военната академия „Франьо Туман“. Хърватският парламент редовно заседава между 15 януари и 15 юли и между 15 септември и 15 декември. Всички заседания извън тези дати се считат за извънредни, отбелязва хърватската агенция Хина.