събота, 18 май, 2024 година.

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

„През днешния ден всички задействани подразделения на Силите за отбрана и сигурност на Украйна успяха частично да стабилизират ситуацията. Унищожават окупатора, който навлезе в Харковска област с всички налични средства. Артилерията, дроновете и нашата пехота работят достатъчно точно“, каза Зеленски.

От генералния щаб на украинската армия съобщиха, че руснаците са били отблъснати от някои райони на Волчанск и че продължават отбранителните действия в северните и северозападните покрайнини на града.

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ

По-рано, на съвместна пресконференция в Киев с украинския си колега Дмитро Кулеба, държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви, че американската военна помощ включва системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, бронирани машини и ракети. Блинкън каза още, че в близките седмици ще бъде сключено споразумение за сигурност между Вашингтон и Киев.