вторник, 16 юли, 2024 година.

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин обвини вчера руските сили в убийството на двама украински военнослужещи, пленени през миналия месец в частично окупираната от Москва Запорожка област, в Югоизточна Украйна, предаде Ройтерс.

По думите му на видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как руски военнослужещи заповядват на двама невъоръжени украински войници да коленичат в окоп, преди да бъдат разстреляни. За момента няма коментар от руска страна, отбелязва Ройтерс, като прави уговорката, че не може да удостовери истинността на видеозаписа.

„Видеото ясно показва, че украинците се предават и не представляват заплаха. Въпреки това окупаторите цинично са екзекутирали невъоръжени мъже“, пише Костин в социалната платформа „Екс“. Той добавя, че месецът на убийствата е установен от проведеното разследване.

Русия систематично отхвърля обвиненията във военни престъпления от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., за които Киев твърди, че са близо 130 000, посочва Ройтерс.