четвъртък, 23 май, 2024 година.

Украйна остро осъжда атаката на Иран срещу Израел, става ясно от съобщение, публикувано на страницата на Министерството на външните работи в Киев. Междувременно в социалните мрежи се появиха призиви Украйна да получи всичко необходимо, за да защити въздушното си пространство.

Иран е започнал въздушна атака срещу Израел

Министерството на външните работи на Украйна определя иранската атака срещу Израел като „неприемлива и безотговорна“ и предупреждава, че тя „носи риск за безпрецедентна по-нататъшна ескалация на ситуацията в Близкия изток“. Изключително важно е да се положат всички усилия, за да се предотврати пълномащабен регионален конфликт в региона, подчертават от Киев.

„Тази атака още веднъж демонстрира важността от мобилизирането на всички сили, за да се защитят глобалните граници на демокрацията“, пише още в позицията.

Междувременно базираният в Съединените щати Институт за изучаване на войната коментира, че атаката на Иран срещу Израел успешно копира руските атаки срещу Украйна.

„Комбинацията от ирански безпилотни самолети и крилати и балистични ракети има за цел да обърка и смаже израелската противовъздушна отбрана“, пише в доклада на института. Не закъсняха и реакции в социалните мрежи, в които се призовава за спешна помощ за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна, която е изправена пред липсата на достатъчно средства, за да защити небето си.