сряда, 19 юни, 2024 година.

На конференция в Берлин днес Украйна и нейните съюзници събираха подкрепа за отбрана на украинските градове от руски ракети и призоваха международния бизнес да вложи милиарди долари в следвоенното възстановяване на Украйна, предаде Ройтерс.

Киев се надява, че конференцията за следвоенното възстановяване на Украйна ще затвърди авторитета му на бъдещ член на Европейския съюз, който заслужава огромни финансови инжекции за възстановяване.

Този уикенд Швейцария е домакин на мирната конференция за Украйна, но Китай няма да присъства, а Русия, която не бе поканена да участва, е отхвърли като загуба на време.

В речта си, застанал до германския канцлер Олаф Шолц, президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия вече е унищожила достатъчно енергийна инфраструктура, с която може да се захранват Берлин и Мюнхен, взети заедно.

Той изрази надежда конференцията да завърши с обещания за милиарди евро за отбрана и споразумения за изграждане на нова и по-модерна енергийна система.

„Украйна страда от най-разрушителната форма на руския възглед за енергията като оръжие“, каза Зеленски.

Позовавайки се на оценките на Световната банка, според които Украйна може да се нуждае от 500 милиарда долара пред следващото десетилетие, Шолц заяви, че на компаниите трябва да се предложи икономическа обосновка за инвестиране, и разказа за потенциала на Украйна, включително възобновяеми енергийни източници, информационни технологии и фармацевтични продукти.

Той също така заяви, че Германия изпраща още системи за противовъздушна отбрана, ракети и боеприпаси, за да подсили отбраната на столицата Киев срещу руските атаки срещу градове и критична инфраструктура – повече от две години след руската пълномащабна инвазия в Украйна.

„Най-добрият вид възстановяване е това, което изобщо не се случва“, каза Шолц.

Започналата през март руска кампания на въздушни бомбардировки нанесе толкова тежки щети на производствените мощности, че се налага да се планират прекъсвания на електрозахранването в столицата Киев и в цяла Украйна.

В интервю за Ройтерс по време на конференцията кметът на втория по големина град в Украйна, Харков, заяви, че западните оръжия и разрешението за използването им за нанасяне на удари по цели в Русия са помогнали за възстановяване на спокойствието.

В речта си заедно с Шолц и Зеленски председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви споразумения с банки на стойност 1,4 млрд. евро, които да помогнат за привличането на частни инвестиции за Украйна.

Тя също така заяви, че ЕС ще предостави на Украйна 1,9 млрд. евро от собствената си програма за подпомагане до края на месеца и че Киев ще се възползва от приходите от лихви от замразените руски активи.

„Путин трябва да се провали, а Украйна трябва да победи“, каза тя.

„И ние трябва да помогнем на Украйна да се издигне от пепелта и да бъде господар на собственото си бъдеще. Това означава преди всичко, че трябва да предоставим на Украйна средства за отбрана“, каза тя.

Италия обяви пакет от 140 милиона евро за украинската инфраструктура, а външният ѝ министър заяви, че Рим е готов да изпрати допълнителен пакет в подкрепа на противовъздушната отбрана.

„Това възстановяване на Украйна в много отношения е нещото, от което Путин се страхува най-много“, заяви британският външен министър Дейвид Камерън.

„Той знае, че една успешна Украйна, една реформирана Украйна, една финансово успешна Украйна, всички тези неща, които тя може да бъде, са най-голямото възможно поражение“, каза той.

Конференцията в Берлин беше белязана тази седмица от оставката на високопоставен служител по възстановяването на Украйна и виден бивш депутат, който заяви, че „системни пречки“ правят работата му несъстоятелна.