петък, 14 юни, 2024 година.

Изборите за Европейски парламент (ЕП) в Унгария бяха като национални за избирателите, каза специално за БТА унгарският политолог Гергей Райнаи, изследовател и преподавател във факултета по политически науки на университета „Корвин“ в Будапеща. БТА разговаря с него часове след обявяването на предварителните резултати от изборите за ЕП в Унгария.

Избирателната активност в Унгария подобри всички рекорди досега. Много хора отидоха да гласуват, защото възприеха изборите като национални, а не като вот за членове на Европейския парламент заради политическите вълнения в Унгария през последните месеци, след като скандал разклати доверието към управляващата партия и задвижи динамиката в опозицията“, каза Райнаи. Той посочи, че като цяло управляващата партия ФИДЕС се е представила, както обичайно на избори, получавайки гласовете на избирателите си – 44-45 процента.

„Голямата промяна настъпи при опозиционните партии, които на практика бяха напълно заменени от нова партия, ТИСА. Тя бе основана преди няколко месеца от бивш член на правителството и на практика обра гласовете за опозицията, получи почти 30 на сто подкрепа и ще има седем евродепутати. Това е безпрецедентен резултат, от 2006 г. нито една друга партия освен ФИДЕС не е успявала да получи толкова гласове на избори в Унгария“, каза пред БТА политологът. Според него това е силно представяне, особено за партия, която е на два месеца. Останалите партии остават с подкрепа под десет процента. За него това на практика означава надпревара между две партии в унгарската политика.

Според Райнаи резултатите от вота не са отражение на някакви грешки, допуснати в кампаниите на партиите, а на нагласите на унгарците, които не подкрепят правителството на ФИДЕС и премиера Виктор Орбан. „ФИДЕС като цяло успя да изведе избирателите си до урните. Така че по отношение на кампанията на ФИДЕС, от партията са доволни от резултата. Но опозиционните партии не успяха да раздвижат своите избиратели“, каза той. Обяснението му е, че привържениците на опозицията не искат вече да търпят унгарската система, искат ново правителство, но виждат, че съществуващите опозиционни партии не могат да сменят правителството вече 14 години. Затова те търсят алтернатива. Райнаи каза, че Мадяр, който се е появил на политическата сцена като аутсайдер, през последните два месеца е посетил всяко село в страната и е успял да привлече опозиционно настроените унгарци. „Те смятат, че той може да се противопостави на ФИДЕС. Затова се обръщат към него, независимо от идеологията си – леви, десни, либерали. В унгарската политика днес въпросът е дали правителството ще остане на власт или ще се намери някой, който ефективно да му се противопостави“, каза Райнаи.

Той не смята, че унгарското председателство на Съвета на ЕС ще действа евроскептично, каквато бе кампанията на управляващата партия. „Нашият премиер Виктор Орбан е доста скептичен към настоящите лидери на ЕС, но на тези избори в страните от ЕС те изглежда понасят удар. Не толкова голям, доколкото личи от резултатите досега, според които водещите досега европейски партии запазват мнозинство в новия Европейски парламент, предстои да видим какви ще са промените. Унгарското председателство в подготовката си досега бе много по-проевропейско, отколкото риториката на Виктор Орбан. Унгарското председателство иска да постигне общоевропейски цели като сигурност, някои от „зелените“ цели, които естествено не са част от програмата на правителството. Това са две отделни неща. Има вътрешнополитическа риторика за кампаниите и работа с институциите в Брюксел на практика, което е задача на унгарското председателство на ЕС“, каза Райнаи. Той не смята, че председателството ще се опита да предизвиква Брюксел. „Опитът беше да се предизвика промяна чрез изборите, които вече минаха. Аз не смятам, че унгарското председателство ще бъде толкова спорно, колкото мнозина очакват от едно евроскептично правителство, което поема председателството на ЕС“.

На въпрос на БТА как ще изглежда според него ЕС след края на мандата на новоизбрания парламент, Райнаи каза, че до голяма степен това ще зависи от политическите процеси в Германия и Франция. Той прогнозира, че фокусът на ЕС в следващия парламентарен мандат ще бъде различен от този на досегашния., защото „зелените“, либералите, не са вече така силни. Затова той прогнозира, че фокусът ще е малко повече национален, десен, насочен към въпроси на сигурността. Райнаи обаче подчерта, че Европа се движи доста бавно, затова не бива да се очакват внезапни промени във всички сфери, а по-скоро промяна в посока, която ще получи одобрението на десните партии.