понеделник, 22 юли, 2024 година.

Унгария напълно подкрепя общата позиция на ЕС за войната в Украйна, заяви днес унгарският министър по европейските въпроси Янош Бока в изказване пред участниците в заседание на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел. На заседанието бяха обсъдени целите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС до края на годината.

Унгария изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и общата европейска позиция, че Русия е нападател, а Украйна е нападнатата страна, добави той. Бока отбеляза, че унгарският премиер Виктор Орбан е предприел първото си пътуване като председател на Съвета на ЕС до Киев. Будапеща и Киев отбелязаха, че това е нова страница в двустранните отношения, добави министърът.

По неговите думи Унгарското председателство се стреми към напредък по осигуряването на дългосрочна подкрепа за украинската страна в рамката на решенията на Г-7, както и по пътя на Украйна към ЕС. Задачата на председателството е да работи за мир и сигурност в Европа, да сътрудничи искрено с европейските институции, каза Бока.

По неговите думи Будапеща работи за напредък към ЕС и на страните от Западните Балкани, съобразно заслугите на всяка от тези държави. Министърът посочи, че друга от целите на председателството е ограничаването на незаконната миграция и увеличаването на броя на върнатите мигранти, пристигнали в нарушение на правилата. По неговите думи Будапеща търси европейски отговори по предизвикателствата пред земеделците и конкурентоспособността, и ще работи за разширяване на европейското военно производство на основата на съвместни обществени поръчки.