понеделник, 22 юли, 2024 година.

Унгария не желае НАТО да се превърне в антикитайски блок и няма да подкрепи подобно нещо, заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

В коментари в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон министърът каза още, че евентуално приемане на Украйна в пакта ще отслаби неговото единство.

Проектокомюникето от срещата на алианса определя Китай като решаваща опора на Русия във войната ѝ в Украйна и гласи, че Пекин продължава да представлява систематично предизвикателство за Европа и нейната сигурност.

Китай заяви, че комюникето е пристрастно и „сее раздор“.

„НАТО е отбранителен алианс /…/ не можем да го реорганизираме в антикитайски блок“, каза Сиярто пред унгарската държавна телевизия в отговор на въпрос за засилване на присъствието на НАТО в Индо-тихоокеанския регион.

Китай е важен търговски и инвестиционен партньор за Унгария. Други държави членки на Европейския съюз обаче се опитват да станат по-малко зависими от Пекин.

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна в понеделник с китайския президент Си Цзинпин, за да обсъдят възможно уреждане на войната в Украйна. Орбан посети Пекин в рамките на дипломатическа обиколка, която го отведе преди това в Киев и Москва.