четвъртък, 23 май, 2024 година.

Пълното присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство са обсъдили румънският външен министър Луминица Одобеску и министърът по европейските въпроси на Унгария Янош Бока, чиято страна ще поеме председателството на ЕС от 1 юли, предаде агенция Аджерпрес.

На среща вчера в Букурещ Луминица Одобеску е подчертала, че Румъния е особено заинтересована от напредъка в разширяването на ЕС с Украйна и Република Молдова, както и от завършването на процеса по пълното прилагане на шенгенското право в Румъния.

Във връзка с присъединяването на Румъния към Шенген Одобеску е посочила положителните резултати след отмяната на контрола по въздушните и морските граници и е подчертала целта за завършване на процеса възможно най-скоро чрез отмяна на контрола и по сухопътните граници.

Унгарската страна е потвърдила подкрепата за осъществяване на тази цел в контекста на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС, съобщава Аджерпрес, като се позовава на прессъобщение на румънското МВнР.

Румънският първи дипломат е обърнала внимание на множеството предизвикателства на европейско и световно равнище, както и на преходния период, свързан с европейските избори, на фона на които Унгария ще координира усилията за постигане на напредък в дневния ред на Съюза.

По-специално Луминица Одобеску се е спряла на предизвикателствата пред сигурността, предизвикани от агресията на Руската федерация в Украйна, както и тревожните събития в други региони, отбелязва румънското МВнР.