петък, 24 май, 2024 година.

Унгария ще гласува против резолюцията за Сребреница, заяви днес в Будапеща министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, предаде Танюг. На пресконференция след среща с президента на Република Сръбска Милорад Додик Сиярто посочи, че резолюцията умишлено или неволно демонизира целия сръбски народ за трагедията в Сребреница.

„Босна и Херцеговина направи сериозни крачки по пътя към европейската интеграция. През март беше решено да започне преговорният процес за присъединяване към ЕС. Важно е всички субекти и народи в БиХ да дадат своя принос. Хармонията, която беше създадена в БиХ и която доведе до споразумението по този въпрос, бе разбита от едностранните действия на нелегитимния върховен представител, който еднолично промени Изборния закон. Тази стабилна ситуация и разбирателство може да бъде разклатена и от приемането на резолюция за Сребреница в ООН, което ще доведе до деморализация на сръбския народ. Сиярто оцени, че средството за успокояване на напрежението е присъединяването на Балканите към ЕС.

„Свидетели сме, че решенията на ЕС водят не толкова до успокояване на ситуацията, но и до нарастване на напрежението в Западните Балкани. Също така смятаме, че международните политически участници трябва да прекратят дейността си в БиХ и да спрат да заплашват със санкции и да се намесват във вътрешните работи на БиХ“, заяви Сиярто. Той каза, че с Додик е обсъдил външнотърговски въпроси и общото сътрудничество.

„Мирът на Балканите е от основно значение за стабилността на цяла Европа. Унгария възнамерява да направи всичко, за да допринесе за стабилността и мира на Западните Балкани и в Европа“, каза Сиярто.