неделя, 21 юли, 2024 година.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че през следващите пет години ЕС трябва да увеличи капацитета на отбранителната си индустрия заради нарастващите глобални заплахи, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен изложи позицията си на конференция по отбраната и сигурността в Брюксел, като посочи, че основният фокус трябва да бъде върху иновациите.

„Трябва да се съсредоточим върху иновациите, за да гарантираме, че Европа има предимство в новите технологии, които видяхме да се използват в различни конфликти по целия свят“, каза председателката на ЕК.

Тя коментира и атаката на Иран срещу Израел, която определи като поредния сигнал за намерението да се сформира „нова лига на авторитаристите“. Фон дер Лайен спомена Русия и Северна Корея като част от въпросната „лига“, чиято цел по думите ѝ е разкъсването на международния ред, основан на правила, и пречупването на демокрациите.

Техеран предприе нападението си срещу Израел в отговор на въздушния удар срещу иранското консулство в Дамаск на първи април, при който бяха убити двама генерали и още няколко ирански военни. Според Иран зад тази атака стои Израел.