четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Румъния ще подпише утре сутринта двустранно споразумение за сигурност с Украйна, съобщи днес във Вашингтон румънският президент Клаус Йоханис на брифинг пред румънски журналисти, цитиран от Аджерпрес.

„Ще подпишем утре сутринта споразумението за сигурност между Румъния и Украйна. Така се присъединяваме към останалите съюзници, които подписаха такъв двустранен документ с Украйна“, посочи Йоханис, който участва в срещата на върха на НАТО в САЩ, на която се отбелязва 75-годишнината на алианса.

„Започнахме да обсъждаме важността на военната мобилност и ето, че тук, във Вашингтон, Румъния ще се присъедини към един коридор на военна мобилност заедно с България и Гърция. Това е инициатива, която ни принадлежи“, посочи още румънският президент.

По повод решението на Румъния да дари една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна, Йоханис заяви, че очаква Румъния да бъде компенсирана „разумно“ за това решение, съобщава телевизия Диджи 24.

Той уточни че има преговори със съюзниците от НАТО за това Румъния да получи по-рано системи, които да обезпечат сигурността на въздушното й пространство.

„Подкрепяме Украйна, подкрепяме Република Молдова, даряваме „Пейтриът“ – защото можем и защото смятаме, че е правилно. Румъния се превърна от държава, която се молеше да получи каквато и да е помощ, в държава, която има сила, енергия и капацитет да изнася сигурност в целия регион. Румъния стана по-сигурна, по-силна и по-ангажирана, особено през последните 10 години“, посочи Йоханис.

„Нашата претенция е тогава, когато даряваме системи с голям капацитет от типа на „Пейтриът“, да бъдем компенсирани резонно“, отбеляза президентът, като добави, че желанието на Румъния е да получи в замяна друга система „Пейтриът“ „не утре, но в сравнително близко бъдеще“.

„Мисля, че ще получим системи, които ще бъдат доставени по-бързо, които да компенсират даряването на тази система „Пейтриът“, посочи още той.